2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ljubljana nyerésre áll a hulladék ellen

Ljubljana volt az első európai főváros, amely célul tűzte ki, hogy hulladékmentes lesz.

Közel húsz éve még a város összes hulladéka a szemétlerakóban végezte, és 2002-ben döntötték el, hogy ezen változtatni fognak – írja a Guardian cikke alapján a G7.

Ekkor kezdték el szelektíven gyűjteni a papírt, az üveget és a műanyagot, először csak közterületeken felállított hulladékgyűjtőkben. Négy évvel később kezdték el gyűjteni a szerves hulladékot.

Az Európai Unióban 2023-ig mindenhol kötelező lesz külön gyűjteni a lebomló hulladékot, a szlovén főváros tehát közel két évtizeddel előzte meg az uniós kötelezettséget.

2008-ban az összes városi hulladék 29 százaléka hasznosult újra, mára pedig a 68 százaléka. A lerakóba szállított szemét mennyisége 80 százalékkal csökkent, ezáltal a 300 ezres Ljubljana lett a vezető európai főváros újrahasznosításban. A városban az egy főre jutó lakossági szemét évi 115 kilogramm (az EU-átlag 486 kilogramm, a magyar pedig 385).

Szemétmentes jövő a láthatáron
Fotó: Jorge Franganillo/flickr.com

A város célja, hogy 2025-re az összes hulladék 75 százaléka hasznosuljon újra. Ebben nagy segítséget jelenthet a négy éve megnyitott szerves hulladékot feldolgozó üzem. A feldolgozás mellett azonban komoly szerepe van az újrahasználásnak és a megelőzésnek: A városban két olyan központ is működik, ahová a lakosság elviheti már nem használt tárgyait, ahol azokat kitisztítják, megjavítják, majd alacsony áron értékesítik.

Neked ajánljuk
A Carlsberg és a Coca-Cola is papírcsomagolás felé kacsingat Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost Adjunk esélyt az anyagoknak A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam