2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy brit szupermarket leszámol a műanyag csomagolásokkal

A mindent elárasztó műanyagszemét legszámottevőbb forrásainak egyike az élelmiszer-kiskereskedelem. A műanyagszennyezés leküzdéséért a törvényhozói szigor és a tudatos vásárlók mellett ezért a kereskedelem szereplői is nagyon sokat tehetnek.

A brit Waitrose szupermarketlánc most úttörő kísérletbe kezdett. A héten egy oxfordi szupermarketükben kezdik a próbát: termékek egész sorát kezdik árulni újratöltő rendszerben, vagyis a vásárlóik a magukkal hozott tárolóeszközökbe tölthetik a bort, sört, rizst, tisztítószereket, tésztát, müzlit, stb. A csomagolás nélkül vásárolt termékeket ráadásul 15 százalékkal olcsóbban kínálják – írja a Guardian alapján a 444.hu.

A Waitrose emellett dobozkölcsönzéssel is kísérletezik azok kedvéért, akik nem hoztak magukkal hordóeszközöket, de kipróbálnák a zacskó- és műanyagcsomagolás-mentes létet.

A tervnek persze vannak még hátulütői: a Waitrose-ban már csomagolás nélkül kínált termékek a boltba még becsomagolva érkeznek, vagyis egyelőre nem csökken, csak egy helyre koncentrálódik a műanyaghulladék – bár tény, hogy a bolt tárolóit minden bizonnyal nagy kiszerelésű termékekkel töltik, és már az is előny, ha kilós kiszerelésű termékek műanyagszemetét kell csak feldolgozni, nem az ötven grammosokét.

Talán egy új kereskedelmi gyakorlat hajnalán? Fotó: Waitrose & Partners/facebok.com

A Waitrose kínálatában 160-féle zöldség és gyümölcs, négyféle bor, négyféle sör és még vagy harmincféle termék lesz elérhető csomagolás nélkül. A vásárlók 5 fontos letét ellenében bérelhetnek maguknak dobozt, kvázi ingyen, mert a letétet a doboz visszaváltásakor visszakapják.

Neked ajánljuk
Még mindig sok háztartás van, ahol a kuka is jóllakik A szépségipar is csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Héthez Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam