2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felemás eredményt hozott a tavaszi nagytakarítás a Csomolungmán

A Csomolungma déli, nepáli oldala viszonylag tiszta a tavaszi nagytakarítás eredményeként, a legfelső, 4-es táborban összegyűlt szemétnek azonban csak kis részét sikerült lehozni a rossz időjárás miatt – közölték kedden a nepáli hatóságok.

A takarítási akciót koordináló turisztikai minisztérium adatai szerint 10,8 tonna szemetet hoztak le a hegyről, az összeset a 3-as táborig bezárólag. A 4-es táborban, 8300 méteres magasságban összegyűjtött 711 kilogramm szemétből azonban csak alig több mint 300 kilónyit tudtak eltakarítani a kedvezőtlen időjárás és a létszámhiány miatt – írja az MTI alapján az Origo.

A begyűjtött és lehozott szemétből héttonnányi újrahasznosíthatót Katmanduba szállítottak feldolgozásra, a romlandó hulladékot a környékbeli falvakban égették el. 

A hegymászók elégedetlenek az idei tavaszi mászószezon utáni takarítással. „Az idei akció nem volt eléggé hatékony, a 4-es tábor még nagyon koszos, a résztvevők csak az alacsonyabban fekvő táborokra koncentráltak” – panaszolta Kam Rita serpa, aki saját rekordját megdöntve idén már a 24. alkalommal mászott fel a 8848 méteres csúcsra.

Fotó: Crisco 1492/Wikimedia Commons

A hegymászóüzletben érdekelt vállalkozások szerint az idei takarítás csak „kampánykezdetnek” tekinthető, az elkövetkező években el kell takarítani a 4-es táborban és a fölött maradt hulladékot is, és azt, amelyet az alacsonyabb szinteken befedett a hó.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam