2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalom a fekete műanyagok újrahasznosításában

Új technológiai koncepciót mutatott be az Unilever, mely megoldást jelenthet a műanyaghulladék kezelésének egyik, eddig megoldhatatlan kérdésére.

Egy új, speciális pigment segítheti az optikai elven működő hulladékleválogató gépeket abban, hogy az újrahasznosítható hulladék minél nagyobb arányban, valóban újrafeldolgozásra kerüljön, és ne a természetben vagy az óceánokban végezze – számolt be a StoreInsider.

A fekete műanyagból készült csomagolóanyagok újrahasznosításával eddig az volt a gond, hogy az optikai technológiával működő gépi válogató berendezések nem tudták megfelelően azonosítani ezt a hulladéktípust.

Mivel az automata hulladékválogató berendezések által kibocsátott infravörös közeli tartományú fényt a csomagolóanyag színét adó szénfekete pigmentek gyakorlatilag elnyelték, a rendszer nem tudta újrahasznosítható anyagként elkülöníteni ezeket, így végül a hulladéklerakókban vagy égetőkben végezték. Úgy tűnik, az Unilever most megoldotta ezt a problémát, ugyanis kifejlesztett egy új pigmentet, amelyet már a termékei csomagolásában is alkalmaz.

Fotó: Unilever/youtube.com

Az új, a gépi hulladékválogató rendszerek számára is „látható” fekete festékanyagot a cég először Axe és TRESemmé márkájú termékeinek nagy sűrűségű polietilénből (High Density Polyethylene, HDPE) készült flakonjainál használta fel, nyitásként a brit piacon. Ez azt jelenti, hogy ezeket a csomagolóanyagokat az optikai szenzorok már helyesen fogják felismerni, így évente csak Nagy-Britanniában akár 2500 tonnával több műanyag flakont hasznosíthatnak újra.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: storeinsider.hu
Vissza
Hírfolyam