2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahol a plasztik már potyautas sem lehet

Repülőutanként mintegy 90 kilogramm műanyagot takarít meg a világ első teljesen műanyagmentes repülőjárata.

A portugál Hi Fly repülőtársaság 2018. december 26-án indította útjára az első műanyagmentes tesztjáratát Lisszabonból a brazíliai Natalba. A különleges, ünnepi járat utasai a személyzettel együtt nagy lelkesedéssel fogadták az intézkedést – írja a Telegraph alapján az Impress Magazin.

Mostantól minden egyes terméket természetes, újrahasznosítható vagy 100%-ban lebomló anyagokkal helyettesítenek.

A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) szerint egy utas átlagosan 1,4 kg hulladékot termel repülőutanként, melynek nagyjából a fele egyszer használatos műanyag Fotó: Kamezukakofun/Wikimedia Commons

A műanyagmentes járat egyedi dizájnt is kapott. Az óceánok vizét jelképezve türkizkékre festették, és rákerült egy szlogen is: Még nem késő a korallzátonyokért.

Első lépésben a műanyag tálcákat, csészéket, tányérokat és evőeszközöket cserélték le 100%-ban lebomló bambuszból készült változatra. Használat után mindent az ételhulladékkal együtt lehet komposztálni. Egyelőre még csak ezen az egy járaton sikerült bevezetni a műanyagmentességet, Paulo Mirpuri, a portugál Hi Fly elnöke azonban azt nyilatkozta, hogy 2019. év végére az összes járatot műanyagmentessé teszik.

Neked ajánljuk
Drasztikusan csökkenti az élelmiszer-hulladékot a Tesco A korábban véltnél több műanyagrészecskét találtak az amerikai nemzeti parkokban Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is Kárpátalján hosszú távú hulladékkezelési projekt készül
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam