2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kis japán város, amely példát mutat a világnak

Kamikacu a szemetének 80 százalékát újrahasznosítja, ráadásul azt tervezik, 2020-ra mindent visszaforgatnak majd.

A Japán nyugati részén fekvő településen nincs szemétszállítás, a városka 1500 lakója maga szállítja a szemetet a helyi hulladékgyűjtőbe – írja az MTI alapján a BEOL.

„Igen, ez bonyolult, de jóval tudatosabb lettem a környezetet illetően azóta, hogy egy éve ide költöztem” – mondta egy 39 éves lakos az AFP francia hírügynökség tudósítójának, amikor leadta szemétét a hulladékközpontban.

Külön-külön gyűjtenek be mindent a fogkefétől a párnáig, a műanyag zacskókat és palackokat kimosva, megszárítva kell elhelyezni a kategóriák szerinti tucatnyi gyűjtőládába.

Fotó: Great Big Story/youtube.com

Kamikacuban 2000-ben be kellett zárni az egyik szemétégetőt, mert nem felelt meg az emissziós előírásoknak. A városkában csak egy égető maradt, az azonban nem tudott megbirkózni az összegyűlt hulladékkal. Pénzük nem volt új égető építésére, sem arra, hogy másik település égetőjének használatáért fizessenek.

„Azt gondoltuk, ha nem tudjuk elégetni a szemetet a városban, akkor újrahasznosítjuk. Olcsóbb, mint égetni”

– magyarázta Szuga Midora, az önkormányzat illetékese. A városvezetés célja, hogy 2020-ban már semmi ne kerüljön a szemétégetőbe.

Kamikacu látképe Fotó: Yuki Shimazu/Wikimedia Commons

2017-ben a városka 286 tonna szemetet termelt, ennek 80 százalékát újrahasznosították – ez jóval több, mint a 20 százalékos országos átlag.

Japánban a hulladék többsége szemétégetőbe kerül, mivel a szigetország hegyvidéki területei nem alkalmasak hulladéktárolásra. Igaz, a japánok kevesebb hulladékot termelnek, mint a legtöbb fejlett ország, de ők termelik az Egyesült Államok után a legtöbb műanyagszemetet.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam