2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A PET Kalózok naponta egy tonna műanyagtól mentesítették a Tisza-tavat

Három nap alatt közel három tonna hulladékot gyűjtöttek az I. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői. Mint azt a szervezők és a résztvevők kihangsúlyozták, ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében.

A PET-flotta Tiszafüredtől Kisköréig takarított, a kenuk pedig az öblítőcsatornákon keresztül a tavat tisztították. A PET Kalózok kedvét a rengeteg szúnyog, a nagy hőség és a viharok sem tudták elvenni. Miután az utolsó műanyag palackok is bálázásra kerültek, az akció, amelynek hála védett vízi és szárazföldi élővilággal rendelkező területek tisztulhattak meg, sikeresen zárult – derül ki a szervezők közleményéből.

A közel három tonna összegyűjtött hulladék kb. 80%-a a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack, aminek java részét a határon túlról hozza a folyó.

A versenyt szervező Természetfilm.hu Egyesület szakemberei hat versenyt szerveztek az elmúlt években a Felső-Tiszán, azonban a mostani áradás utáni Tisza-tavi hulladékhelyzet őket is megdöbbentette:

A 25 folyamkilométeres távon evezve 100-150 méretenként bukkantak fel úszadékfával vegyes pillepalack hulladékszigetek, amiket elsősorban a part mentéről kidőlt fák fogtak fel. Az ártéri erdőkben és a nádasokkal szegélyezett területeken sem volt jobb a helyzet, szinte mindenhol összefüggő hulladékszegély található.

Fotó: Pet Kupa/facebook.com

A PET Kalózok mindhárom vízen töltött napon megállás nélkül gyűjtötték a palackokat, a megtelt zsákokat pedig a közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó, az M.V. PETényi anyahajó szállította a kikötőkbe. Az összegyűjtött mennyiség több mint fele – a közreműködő NHSZ Tisza Nonprofit Kft.-nek és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének köszönhetően – visszakerül újrahasznosításra.

A PET Kupa versenyek és akciók célja, hogy rávilágítsanak a Tiszát érő rendszeres szennyezések problémájára, és megmutassák, hogy összefogással mekkora sikerek érhetők el.

Fotó: PET kupa/facebook.com

Augusztus 3-tól folytatódik a hagyományos, egyhetes hajós verseny is. A VII. Felső-tiszai PET Kupa Tivadartól Záhonyig áll rajthoz, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében pedig rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók is, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam