2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás önmagában kevés a műanyagprobléma megoldásához

Egy kanadai szakértő sarkos véleménye szerint az újrahasznosítás csak egy sebtapasz a környezetszennyezési problémákon, és ennél sokkal többet kellene tennünk azért, hogy javítsunk a helyzeten.

Dr. Max Liboiron, a newfoundlandi Polgári Laboratórium a Környezeti Akciókutatásért (Civic Laboratory for Environmental Action Research, CLEAR) igazgatója úgy gondolja, hogy a műanyagtermelés ilyen mértéke mellett az újrahasznosítás olyan, mintha sebtapaszt tennénk egy üszkösödő testrészre –  írja a Scientific American alapján az nrgreport.com.

Liboiron szerint inkább a termelés visszaszorítására, és nem az újrahasznosításra kellene fókuszálnunk.

Véleménye szerint elsősorban az ipar, és nem a háztartások szintjén van esély a probléma megoldására. Természetesen ehhez a fogyasztók is hozzájárulhatnak: ha kevesebb műanyagot használunk, kisebb lesz rá a kereslet, és kevesebbet is gyártanak majd belőle.

Fotó: Arielle Vasquez/U.S. Air Force photo

Szerinte az újrahasznosítás lehetősége inkább csak ront a helyzeten azzal, hogy az embereket fals hitben ringatja, miszerint nem kell lemondaniuk az egyszer használható műanyag termékekről, elég, ha szelektíven gyűjtik őket. Pedig ez egyáltalán nem így van: a műanyag újrahasznosítása nagyon kevéssé hatékony, és nem segít annyit a helyzeten, mint gondolnánk.

Egyénként tehát azzal tehetünk a legtöbbet, ha elkerüljük az egyszer használatos műanyag termékek vásárlását, ugyanakkor a már birtokunkba került műanyaghulladék esetében egyértelműen a szelektív kuka a jó választás!

Neked ajánljuk
Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa Ez a pápai család a portájukon túl is lépett a szemét ellen Sosem látott szinteket ér el az elektromos hulladék mennyisége Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam