2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsia is beszáll a műanyagszennyezés elleni harcba

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetői közös nyilatkozatban vállaltak kötelezettséget arra, hogy fellépnek az óceánok műanyagszennyezése ellen.

Kína, ahonnan a legtöbb műanyag a tengerekbe kerül, nem tagja a szervezetnek, de a kétes rangsorban Kínát követő négy ország, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld igen.

Környezetvédelmi szervezetek megítélése szerint a közös kötelezettségvállalás jó lépés a helyes irányba.

Azonban kérdéses, hogyan lehet majd az ígéret betartását kikényszeríteni, mert az ASEAN egyik alapelve, hogy a tagállamok nem avatkozhatnak be egymás belügyeibe, így a közös fellépés valójában az egyes tagállamokon múlik.

Maga a dokumentum nem ejt szót arról, hogy az ASEAN-országok betiltanák az egyszer használatos műanyag eszközök használatát vagy a hulladék importálását, ahogyan azt környezetvédők a csúcstalálkozó előtt követelték.

Fotó: Peggy und Marco Lachmann-Anke/pixabay .com 

Az óceánokba kerülő műanyaghulladék elleni fellépés a jövő héten Japánban tartandó G20-csoport csúcstalálkozójának napirendjén is szerepel. Az Ocean Conservancy környezetvédő civil szervezet becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, ennek több mint a feléért Kína és az ASEAN négy tagállama felelős.

Neked ajánljuk
Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam