2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsia is beszáll a műanyagszennyezés elleni harcba

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetői közös nyilatkozatban vállaltak kötelezettséget arra, hogy fellépnek az óceánok műanyagszennyezése ellen.

Kína, ahonnan a legtöbb műanyag a tengerekbe kerül, nem tagja a szervezetnek, de a kétes rangsorban Kínát követő négy ország, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld igen.

Környezetvédelmi szervezetek megítélése szerint a közös kötelezettségvállalás jó lépés a helyes irányba.

Azonban kérdéses, hogyan lehet majd az ígéret betartását kikényszeríteni, mert az ASEAN egyik alapelve, hogy a tagállamok nem avatkozhatnak be egymás belügyeibe, így a közös fellépés valójában az egyes tagállamokon múlik.

Maga a dokumentum nem ejt szót arról, hogy az ASEAN-országok betiltanák az egyszer használatos műanyag eszközök használatát vagy a hulladék importálását, ahogyan azt környezetvédők a csúcstalálkozó előtt követelték.

Fotó: Peggy und Marco Lachmann-Anke/pixabay .com 

Az óceánokba kerülő műanyaghulladék elleni fellépés a jövő héten Japánban tartandó G20-csoport csúcstalálkozójának napirendjén is szerepel. Az Ocean Conservancy környezetvédő civil szervezet becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, ennek több mint a feléért Kína és az ASEAN négy tagállama felelős.

Neked ajánljuk
Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon A műanyag gyártását is vissza kellene fogni Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam