2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Csomolungmát megtisztítani igazán sziszifuszi munka

A minden eddiginél több hegymászó döbbenetesen sok szemetet hagyott hátra az idei mászószezon után. A legfelső, 8000 méteren lévő táborban 30 sátrat talált egy független takarító csoport.

A 4-es számú táborban, más néven South Colban a sátrak tartalmát szertefújták az erős szelek.

„A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak”

– mondta el az AP-nek Dava Szteven serpa, aki 12 éve a Csomolungma megtisztításáért folyó kampány egyik vezéralakja, és aki a múlt hónapban önálló takarító expedíciót szervezett a világ legmagasabb csúcsára.

Hegymászók sora a Csomolungma egyik ösvényén
Fotó: MTI/AP/Rizza Alee

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez – magyarázta Dava Szteven serpa.

A Csomolungma-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt (8,5 millió forint) szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan.

„Egy órába telt egyetlen sátrak kivágni a jégből, hogy le tudjuk szállítani” – mondta el Dava Szteven serpa, akinek csapata mintegy 20 ezer kilogramm szemetet hozott le a hegyről 2008 óta. Becslése szerint a South Colon felejtett 30 sátor és tartalma akár ötezer kilogramm szemetet jelenthet, leszállításuk „herkulesi munka lesz”.

Neked ajánljuk
Az Ipolyt is szennyezi az elaprózódott plasztik Új magyar hulladékgazdálkodási stratégia készül Divatos lépések a körforgásos gazdaság felé Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő Tudja, mennyi mindenre jó az erdei szederlevél?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam