2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Csomolungmát megtisztítani igazán sziszifuszi munka

A minden eddiginél több hegymászó döbbenetesen sok szemetet hagyott hátra az idei mászószezon után. A legfelső, 8000 méteren lévő táborban 30 sátrat talált egy független takarító csoport.

A 4-es számú táborban, más néven South Colban a sátrak tartalmát szertefújták az erős szelek.

„A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak”

– mondta el az AP-nek Dava Szteven serpa, aki 12 éve a Csomolungma megtisztításáért folyó kampány egyik vezéralakja, és aki a múlt hónapban önálló takarító expedíciót szervezett a világ legmagasabb csúcsára.

Hegymászók sora a Csomolungma egyik ösvényén
Fotó: MTI/AP/Rizza Alee

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez – magyarázta Dava Szteven serpa.

A Csomolungma-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt (8,5 millió forint) szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan.

„Egy órába telt egyetlen sátrak kivágni a jégből, hogy le tudjuk szállítani” – mondta el Dava Szteven serpa, akinek csapata mintegy 20 ezer kilogramm szemetet hozott le a hegyről 2008 óta. Becslése szerint a South Colon felejtett 30 sátor és tartalma akár ötezer kilogramm szemetet jelenthet, leszállításuk „herkulesi munka lesz”.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam