2019. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Műanyag kéreg” képződik a part menti sziklákon az óceánok szennyezettsége miatt

Portugál kutatók vizsgálatai szerint a leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltok nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést is jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve.

A portugáliai Tenger- és Környezettudományi Központ (MARE) munkatársai 2016 óta vizsgálják a vulkáni eredetű Madeira szigetének part menti szikláin megtapadó műanyagrészecskéket és tanulmányozzák azok hatását a helyi ökoszisztémára – adta hírül a Science Alert nyomán az MTI.

„Ahogy a nagy méretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez” – mondta Ignacio Gestoso ökológus.

A begyűjtött minták kémiai elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag, és amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

A Science of the Total Environment című folyóiratban publikált tanulmány szerint a vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilén kéreg borítja. A kutatók megállapították továbbá, hogy az algaevő közönséges particsiga épp olyan otthonosan érzi magát a műanyag kérgen, mint magukon a sziklákon, ami azt sugallja, hogy valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztja.

Neked ajánljuk
A műanyagszennyeződés csúszós terep Ahol kütyüink elfeledve hevernek – és mérgeznek Az vagy, amit nem eszel meg A gyengébb államok kevésbé tudnak megbirkózni a klímaváltozás kihívásaival Okoskamerákkal a szemetelők ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam