2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyesen teljesítünk a hulladékkal folyó küzdelemben

Magyarország fontos lépéseket tesz a körforgásos gazdasági szerkezet létrehozására – mondta a Világgazdaságnak Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős uniós biztos, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt Budapesten.

Az uniós biztos úgy látja, a fenntartható fejlődést és a környezet kímélését nagyban segíthetik a magyar víz- és energiamegtakarítási megoldások.

A túlfogyasztás napja apropóján Karmenu Vella a Világgazdaság kérdésére elmondta: bölcsebben kell gazdálkodni az erőforrásokkal, a hulladékmennyiséget pedig már azelőtt csökkenteni  kell, hogy ténylegesen képződne. Hangsúlyozta, hogy a körforgásos gazdaság mára egyre több helyen nemcsak egy álom, hanem a valóság.

„A túlfogyasztás napjával szembesülve pedig nem a kétségbeesés a helyes válasz, hanem a környezettudatos döntések mindennapos meghozatala mikro- és makroszinten egyaránt –az egyszer használatos műanyagoktól való megszabadulástól kezdve a vállalatok fenntartható fejlődést szem előtt tartó üzleti modelljeinek kialakításáig.”

Hulladékot ürít egy teherautó a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjában
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Hazánk sajátosságait értékelve az uniós biztos elmondta: A legutóbbi adatok szerint Magyarországon mindössze 6,4 százalékos volt az újrahasznosított anyagok használatának aránya, szemben a 11,7 százalékos uniós átlaggal.

Előremutató viszont, hogy a körforgásos gazdasággal összefüggő foglalkoztatás ma már az összes magyarországi álláshely 1,93 százalékát teszi ki, miközben az EU-átlag ezen a téren csak 1,73 százalék.

Ugyanakkor a hatékonyság terén Vella szerint van még hová fejlődnünk: Magyarországon egyelőre 2,04 euróba kerül egy kilogrammnyi anyag újrahasznosítása, holott a 28 uniós tagállam átlagát tekintve ez már egy euró alatt van.

A teljes interjú a szerdai Világgazdaságban olvasható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam