2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svilengradi önkormányzat elindította Bulgáriát a felelős hulladékkezelés útján

Svilengrad az első önkormányzat Bulgáriában, amely hivatalosan elkötelezte magát, és elindult a nulla hulladék felé vezető úton. 

A Za Zemiata/Zero Waste Bulgaria munkájának köszönhetően egy újabb ország került fel a hulladékcsökkentés iránt elhivatott települések hálózatának térképére – írja a zerowasteeurope.eu alapján a Humusz Szövetség.

A település Zero Waste Tanácsadó Testületét helyi lakosok változatos csoportja alkotja, amely tiszta Svilengradot szeretne. A tanács tagjai között vannak étterem- és hoteltulajdonosok, civil szervezetek, roma ifjúsági szervezetek, helyi parlament tagok, önkormányzati tisztviselők, díszpolgárok, tanárok, orvosok stb.

Bulgáriában a svilengradi önkormányzat vezette be először – az Ecopack csomagolóanyag-hasznosítással foglalkozó szervezettel együttműködve – ezer háztartásban a házhoz menő begyűjtési rendszert.

Az önkormányzat a gyorsan terjedő többlakásos épületekre is indított egy kísérleti programot, amely három zöld ökoszigetet biztosít elektronikus kulcsokkal a helyi lakosok számára. Hasonló mini ökoszigeteket helyeztek el az óvodákban is, ami a  gyermekek hulladékkezeléssel kapcsolatos helyes szokásainak kialakulását segíti.

Svilengrad egy 25 000 lakosú város Bulgária délkeleti részén, közvetlenül Törökország és Görögország határán Fotó: Bin im Garten/Wikimedia Commons

Emellett úttörő jelleggel bevezették a kereskedelmi vállalatoknál keletkező száraz újrahasznosítható hulladék házhoz menő begyűjtését. Az elektronikai hulladékot (WEEE), az elemeket, a lomhulladékot és a veszélyes háztartási hulladékot is külön gyűjtik az üzletekben és a helyi újrafelhasználási központban található gyűjtőhelyek  hálózatán keresztül.

Eközben Svilengrad várakozással tekint a jövőre, a „Környezet 2014–2020” európai uniós operatív program finanszírozásával ugyanis egy új, 3000 tonna/év kapacitású komposztáló berendezés beszerzését tervezik.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Megújul Győr környékének hulladékkezelése Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam