2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felelősen az elektronikai hulladékkal!

Felgyorsult technikai és fogyasztói társadalmunkban az elektromos, elektronikus termékek sokkal rövidebb idő alatt avulnak el, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ezért különösen fontos a már feleslegessé vált vagy tönkrement eszközök megfelelő tárolása, leadása, újrahasznosítása.

Elektronikai hulladéknak, más néven e-hulladéknak nevezünk minden olyan eszközt, ami elektromos árammal működik. Két fajtáját különböztetjük meg – derül ki Szebenyi Péter Hulladékvadászon publikált útmutatójából:

  • elektromos hulladék (pl. mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.)
  • elektronikai hulladék (pl. számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifiberendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép)

A lakossági elektromos hulladékok legnagyobb mennyiségben keletkező fajtái a nagy méretű háztartási berendezések (például mosógép, hűtőszekrény), a kis méretű háztartási berendezések (porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép), IT- és telekommunikációs berendezések (számítógép, nyomtató, mobiltelefon) és a szórakoztatóelektronikai berendezések (rádió, tv, hifitorony).

2016 áprilisában bontotthűtő-temetővé vált a Terebesi erdő Fotó: hulladekvadasz.hu

Az elektronikai hulladék leadása magánszemélyek részére teljesen ingyenes a települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél.

Az EU-irányelv-tervezetnek megfelelően biztosítani kell, hogy a forgalomba hozó, illetve a gyártó díjmentesen visszavegye, hasznosítsa a termékből származó hulladékot. Egyes veszélyes hulladékok – szárazelem, fénycső, elektromos és elektronikai hulladék – az áruházak, üzletek gyűjtőiben is leadhatók.

Az elektronikai hulladék leadása az elektronikai termékek újrahasznosításának első és legfontosabb lépése. Egyben a leghelyesebb állampolgári cselekedet is.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Megújul Győr környékének hulladékkezelése Könyörtelenül a kosszal, de kíméletesen a környezethez A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam