2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyag helyett alumínium – jó döntés, de nem tökéletes

Az utóbbi időben egyértelmű fogyasztói trend lett, hogy az emberek egy része rossz lelkiismerettel vásárolja a műanyagba csomagolt árukat, köztük a PET-palackos üdítőket.

Egyre többen vesznek emiatt vízszűrős kancsót és szódagépet ahelyett, hogy eldobható palackos ásványvizeket vennének. Az ipar gyorsan válaszol az ilyen változásokra, így az Egyesült Államokban máris terjedni kezdett, hogy az ásványvizet is dobozba öntik műanyag palackozás helyett – számolt be róla a G7.

A Pepsi például az USA egyes részein máris aludobozban adja az Aquafina ásványvizet, az Ever & Ever és a sörösdobozokban vizet áruló Liquid Death nevű márkák pedig teljes mértékben erre az ötletre és üzenetre építik magukat.

A műanyag elhagyása valóban jó dolog, a folyamatosan termelődő egyszer használatos műanyagok jelentős része a szárazföldi és óceáni élővilágot mérgező mikroműanyagként végzi, és előbb-utóbb az emberek szervezetébe is visszakerül.

Aluminiumba csomagolt ásványvíz Fotó: pepsi.com

Míg a PET-műanyagok mindössze egytizedét hasznosítják újra (vagy annyit sem), addig az aludobozok kétharmadát újra fel tudják használni. De a csapvízzel összevetve továbbra is összehasonlíthatatlanul szennyezőbb a dobozos megoldás is, a csomagolt vizet továbbra is le kell gyártani és el kell szállítani, ami tetemes szén-dioxid-kibocsátással jár.

Neked ajánljuk
A nejlonzacskó marad, de nagyon drága lesz A Johnnie Walker is lép a műanyagszennyezés ellen Az elviteles is lehet esztétikus, sőt, egyben környezetbarát is A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam