2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pofonegyszerű megoldás műanyag-csomagolás helyett

Van, aki az egyszer használatos eszközök betiltásával, mások a hatékonyabb újrahasznosítással vetnének gátat a mindent elárasztó műanyagszennyezésnek. A kozmetikum- és vegyszergyártók egy csoportja eközben teljesen új oldalról közelít a csomagolások problémájához  – a termékeik méretét csökkentik, mégpedig radikálisan.

Az Euromonitor piackutató szerint a háztartásivegyiáru-cégek 2015-ben 29,5 milliárd flakont bocsátottak ki, a személyes higiéniai cégek 60 milliárd árucsomagolást. Ez évi 8,9 millió tonna műanyag, amelynek elenyésző részét gyűjtötték vissza és hasznosították újra – derül ki Hiver't-Klokner Zsuzsanna 365 zöld ötlet weboldalon publikált írásából.

Most azonban elindult a tablettaforradalom: startupok sora fogott bele, hogy víz nélküli kozmetikumokat és tisztítószereket állítson elő.

Sűrítményeket, zömmel tablettákat kell elképzelnünk, amelyeket otthon egy meglévő flakonba kell dobni, majd vízzel felönteni.  

Az úttörők egyike a Blueland, amelynek 29 dolláros indulószettjében három „örökké tartó” akrilpalack és három tabletta található, ezekből víz hozzáadásával felület-, fürdőszoba- és ablaktisztító oldat készíthető. Ha kifogy, rendelhetünk új tablettákat, darabját két dollárért. A cég a következő hónapokban más termékek bevezetését is tervezi.

Fotó: Blueland/facebook.com

A By Humankind nemrég dobta piacra szájvíztablettáját, a Bite pedig kétféle (mentás és aktív szenes) fogkrémtablettát kezdett gyártani. Ez azért fontos újítás, mert a fogkrémes tubus nem újrahasznosítható csomagolás.

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy sikerülhet-e meggyőzni a fogyasztókat: a fenntarthatóság szülhet kényelmes és hatékony terméket. Nyilván sokkal könnyebb egy levél tablettát hazavinni, majd abból otthon előállítani a megfelelő készítményt. Az újrahasznosítható flakonok és permetezők is jobb minőségűek, mint az egyszer használatosak. 

További példákért kattintson Hiver't-Klokner Zsuzsanna írására.

Neked ajánljuk
Az öreg mobilok tanúsítják: a körkörös gazdaság sikere a fogyasztókon is múlik Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam