2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Ipolyt is szennyezi az elaprózódott plasztik

Akkumulátor, hűtőszekrény, vízisí, gumiabroncsok, olajos kannák, gyomirtó szeres flakonok, tűzoltókészülék, lavórok, gyerekágy, tévék, karosszériadarabok, lőszertalp, vascsövek, hullámpaladarabok, hungarocell, habszivacs, startpisztoly – ezeket a hulladékfajtákat szedték ki az Ipolyból a ludányhalászi térségben önkéntesek, a 2019. évi Ipolytisztító akció során.

A kisméretű, víz felszínén lebegő műanyaghulladék jelenti a legnagyobb problémát, ezek ugyanis könnyen belekerülnek a táplálékláncba – írja a Magosfa Alapítvány szerdai közleménye alapján a pestisracok.hu.

Az alapítvány Facebook-posztja szerint a ludányhalászi térségét átszelő Ipoly-szakaszon nyolc kenuval mintegy 21 fő vett részt a folyó partjának megtisztításában.

Annyi mennyiségű szemét halmozódott fel, hogy a tervezett távnak csupán egyharmadát tudták megtenni, mégis, az előző évekhez képest közel 50 százalékkal több hulladékot gyűjtöttek össze.

A nagyméretű hulladékokon felül 145 nagy zsák vegyes szemetet, főleg PET-palackokat is kiszedtek a vízből.

Fotó: Magosfa Alapítvány/facebook.com

Kiemelték: különös gondot jelentett a lemorzsolódó hungarocelldarabkák eltávolítása, ennek golyócskái, szemcséi ugyanis nagy tömegben borítják a víz felszínét, kis méretük miatt viszont könnyen belekerülnek a táplálékláncba is. A különböző nejlonok is könnyen aprózódnak, a kisebb darabokat gyakran észre sem vesszük a törmelékkel, szeméttel borított vízfelszínen.

Mint fogalmaztak, a mérgező folyadékok, anyagok mellett ezek az apró műanyagdarabkák jelentik a legnagyobb veszélyt az élővizeket benépesítő élőlényekre, ezért folyamatosan törik a fejüket a megoldáson.

Neked ajánljuk
A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam