Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Budapesten is felbukkantak a gondolatébresztő bálnák

A tengerektől kezdve a folyókon és erdőkön át egészen az ivóvizünkig bezárólag szinte mindenütt megtalálható műanyaghulladékokra és mikroműanyagokra hívja fel a figyelmet a GreenPeace Kossuth téren felállított installációja.

Műanyaghulladékokból kiemelkedő óriási bálnákkal hívja fel a figyelmet a Greenpeace a műanyagszennyezésre kedden és szerdán Budapesten. A szervezet közleményében kiemeli, a műanyagszemét-tengerből kiemelkedő hatalmas, három és hat méter magas bálnákat ábrázoló installációval figyelmeztet – írja Susánszky Mátyás a Pesti Srácok oldalán.

Az óriási, hulladékból készült bálnaszobrok alapanyagát olaszországi strandokon szedték össze az alkotók. A portál által megkérdezett szakértő szerint

Magyarországon is valós problémát jelent, hogy a könnyen aprózódó, töredező műanyagfélék, mint a zacskók, kávéspoharak, vagy a PVC apró szemcséi a vízen lebegve könnyen bekerülnek a táplálékláncba.

Az installációban látható műanyagszemét is a természetből érkezett: az olasz partokon gyűjtötték össze önkéntesek. Nyolcvan százalékuk itthon is ismert nagyvállalatoktól származik, többek között a Coca-Colától, az Unilevertől, a Nestlétől, a Ferrerótól, a San Benedettótól és a Haribótól.

A Greenpeace installációja a Kossuth-téren Forrás: Klubrádió/youtube.com

A GreenPeace arra is felhívja a figyelmet, hogy évente 300 millió tonna műanyagot állítanak elő a világon, amelynek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag. Ezeket sokszor csak 1-2 percig használjuk, de lebomlásukhoz több száz év sem elegendő. Mint hozzáteszik, percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer is nagyobb szemétszigetek teszik tönkre.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam