2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Igaz, minimálisan, de a halastavaink is szennyezettek

Nemcsak a természetes vizekben, de az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok.

Több felszíni vízi mérés eredménye kimutatta a mikroműanyagok jelenlétét a halastavakban, de minimális a koncentrációjuk – írja a Laboratórium.hu nyomán az Index

A mikroműanyagok környezeti elterjedtsége és élettani hatásaik egyelőre kevéssé ismertek, ezért a Wessling Hungary Kft. független laboratóriumának, illetve a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói szerint is fontos az elővigyázatosság és a folyamatos monitortevékenység.

A tengerek és az óceánok mikroműanyag-tartalma miatt a kutatók már évek óta kongatják a vészharangot, a hazai halastavak laboratóriumi vizsgálatai viszont megnyugtató eredményeket mutattak.

A vízben mért értékek jellemzően 5-20 részecske/m3-es tartományban mozogtak, ez kevesebb mint a fele a tavalyi mérések során a Dunából kimutatott mennyiségnek (50 részecske/m3). Összehasonlításul: létezik olyan – a mi Balatonunknál háromszor nagyobb – kínai tó, amelyben a mikroműanyag-részecskék számát köbméterenként 3000 és 25 000 közötti tartományban mérték.

A Pellérdi-halastavak
Fotó: Ormándlaky Bence/Wikimedia Commons

A kimutatott műanyagfajták tovább erősítik az eddigi hazai tapasztalatokat: a legnagyobb mennyiségben gyártott és – jellemzően csomagolóanyag formájában – felhasznált anyagok a leggyakoribbak, vezet a polipropilén, a polietilén és a polisztirol.

A halak vizsgálatára a tanulmány azért nem tér ki, mert itt még további módszerfejlesztésekre van szükség. Nemzetközi szakmai publikációkból is pusztán csak a halak tápcsatornájában megjelenő mikroműanyagokról van információnk, azonban a mikro- vagy inkább nanoméretű műanyagok szövetekbe való átkerülésének, illetve az általuk kiváltott hatásoknak a megismerése csak a kezdeténél tart. 

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről Egy flipflopból készült bárka terjeszti az újrahasznosítás üzenetét Afrikában Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam