2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kínai állam a szeméten is rajta tartja a szemét

Kína szemét ellen vívott harcából sem maradhatott ki a digitalizáció. A legnagyobb kínai techcégek igyekeznek megoldani a szelektív hulladékgyűjtés problémáját.

Sanghajban július elsejétől kötelező szelektíven gyűjteni a szemetet a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is. Ha ezt nem teszik meg, büntetésre számíthatnak. A lakosok ennek persze nem örülnek annyira, hiszen úgy tűnik, hogy a rendszer egyáltalán nem rugalmas, és azt is kifogásolták, hogy sokszor fogalmuk sincs, hogy az adott szemetet melyik kukába kell dobni, vagy hogyan kell szétválogatni –írja a Techcrunch alapján az Index.

Ezen akarnak segíteni az ország legnagyobb techcégei, ezért előálltak olyan keresőprogramokkal, amelyek nagyon gyorsan megválaszolják, hogy melyik szemét melyik kukába kerüljön, és még röviden azt is megmagyarázzák, hogy miért pont oda, hogy ezzel is edukálják az embereket.

Egy másik applikáció segít pótszállítást kérni azoknak, akik elfelejtették időben kitenni a szemetet. És olyan megoldás is született, ami kifejezetten az újrahasznosítható szemetet veszi meg a háztartásoktól.

Fotó: Soctech/flickr.com

Néhány társasházban az is elvárás lett, hogy a szemeteszsákokra vonalkódot tegyenek, hogy visszakövethető legyen, melyik család volt az, akinél a gyerek rossz kukába dobta az almacsutkát. Ez még nem kötelező elem, és még nem is jár büntetés, sőt naponta kap pénzjutalmat az, aki jól válogatja szét a saját szemetét.

Neked ajánljuk
Megújul Győr környékének hulladékkezelése Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam