2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemét újfajta körforgása

Indonézia több mint 210 tonna szemetet küld vissza Ausztráliába, mert a konténerekben tiltott hulladékot találtak – jelentették be indonéz hivatalos források kedden.

Basuki Suryanto, a Csendes-óceán partján fekvő indonéz város, Surabaya vám- és pénzügyőrségének vezetője szerint az Ausztráliától átvett papírhulladék közt más típusú szemét, például műanyag palack, használt gépolaj és elektronikai hulladék volt. Suryanto hozzátette:

fel fognak lépni a veszélyes anyagok okozta környezetkárosítás ellen, amely veszélyt jelent a lakosok egészségére nézve is.

A múlt héten az Indonéziához tartozó Batam szigetének hatóságai már bejelentették, hogy 49 konténernyi szemetet küldenek vissza a többi közt Németországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba.

Újságpapírral és egy műanyag palackkal a kezében áll egy indonéz vámos az Ausztráliától átvett papírhulladék-kötegekkel teli konténerek egyike előtt a Csendes-óceán partján fekvő Surabaya városban 2019. július 9-én
Fotó: MTI/EPA/Fully Handoko

Jakarta júniusban öt, hulladékkal teli konténert már visszaszállított az Egyesült Államokba, ugyancsak tiltott hulladékok miatt.

A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – tavaly bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi államába, azonban – részben a közfelháborodás miatt – nemrég Indonézia mellett Malajzia és a Fülöp-szigetek is leszögezte: többé nem kíván lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek.

Indonéziai környezetvédelmi csoportok már korábban is sürgették a kormányzatot, hogy szigorítson a műanyaghulladék importjáról szóló rendeleteken. 

2018-ban Indonézia 320,4 millió kiló műanyaghulladékot importált, míg ez a szám az ország kereskedelmi minisztériumának adatai szerint 2017-ben csak 128,8 millió volt.

A Fülöp-szigetek májusban hozzávetőleg hetven konténernyi szemetet szállított vissza Kanadába, amelyet a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt, ontariói székhelyű vállalat vitt a szigetországba öt éve. A vállalat akkor azt állította, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak, ám ez nem volt igaz.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam