2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen

Harcot indított Bécs az eldobható kávéspoharak ellen, és remekül bevált a rendszer: a kezdeményezéssel máris egy tonna szemetet spóroltak meg.

Kitűnően vizsgázott Bécs első többször használatos kávéspohárrendszere: Az első két hónapban csaknem 50 000 myCoffeeCups bögrét bocsátottak ki, az akcióhoz már 50 vállalat csatlakozott.

A myCoffeeCup néven futó projektet az osztrák főváros önkormányzata is támogatja. Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok is üdvözölte a kezdeményezést:

„A többször használatos kávéspoharaknak köszönhetően a kávéfogyasztók már az első hetekben egy tonna szemetet spóroltak meg, örülök, hogy a bécsiek ilyen jól fogadták a hulladékcsökkentésre és a klímavédelemre irányuló intézkedést.” 

Egy ilyen poharat 500-szor lehet felhasználni, amivel Bécsben évente mintegy 84 millió egyszer használatos poharat válthatnak ki. A poharak egy euróba kerülnek, és jelenleg 50 üzletben kaphatók.

Fotó: www.mycoffeecup.at

A cél az eldobható poharak használatának és környezetszennyező hatásának redukálása, amivel nemcsak Bécs utcaképe javulna, hanem jelentős mértékben hozzájárulna a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is.

A kávéspoharakat a vevők a város négy pontján elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaváltott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy más termékekre válthatnak be.

Neked ajánljuk
Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa Ez a pápai család a portájukon túl is lépett a szemét ellen Sosem látott szinteket ér el az elektromos hulladék mennyisége A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam