2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább küzd a pazarlás ellen a Tesco

Ijesztően sok eladatlan kenyér és pékáru halmozódik fel a brit Tescókban, ezért az áruházlánc lépett.

A brit piacon a megmaradt tescós pékáruk egy része ezentúl nem a kukába megy, hanem kenyérpudinghoz használja fel azokat boltlánc – számol be a napi.hu.

Az új program keretében a feleslegessé vált kenyérfélékből, köztük bagettekből crostinit (pirítós) és kenyérpudingot készítenek a boltokban.

A tescós termékek közül a pékáruknál keletkezik a legjelentősebb felesleg, ha beválik a program, akkor az eddiginél 40 százalékkal kevesebb megy pocsékba. Gordon Gafa, a brit Tesco pékárukért felelős vezetője szerint a megmaradt, kissé kiszáradt pékáruk jó alapanyagok a crostinikhez és kenyérpudingokhoz. A boltlánc szerinte egyébként is ösztönzi arra a vásárlókat, hogy ne pazaroljanak.

Fotó: yisris/visualhunt.com

Nagy-Britanniában 2015-ben az élelmiszer-hulladékok harmadát a kenyérfélék adták, napi egymillió vekni kenyér megy a szemétbe.

David Moon, a WARP (Waste and Resources Action Programme) hulladékkezelő program illetékese éppen ezért üdvözölte a tescós kezdeményezést.

Nemcsak a brit, hanem a magyar Tesco is igyekszik visszafogni az élelmiszer-pazarlást, és nem csak a kenyereknél. A magyar leánycég májusban közzétett jelentése szerint az elmúlt két évben 43 százalékkal csökkentette teljes élelmiszer-hulladékát, az emberi fogyasztásra alkalmas hulladéknak minősített élelmiszer-mennyiséget kétharmadával mérsékelte.

Neked ajánljuk
Műanyag jégkrémesbödön nélkül még édesebb lehet a jövő Már a nagy gyümölcslégyártók is zöld úton járnak Európát is elérték az afrikai klímaváltozás kihívásai Étkezési utalvány a donoroknak Mikor érdemes a fenntartható megoldásra váltanod?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam