Tovább küzd a pazarlás ellen a Tesco
Ijesztően sok eladatlan kenyér és pékáru halmozódik fel a brit Tescókban, ezért az áruházlánc lépett.
A brit piacon a megmaradt tescós pékáruk egy része ezentúl nem a kukába megy, hanem kenyérpudinghoz használja fel azokat boltlánc – számol be a napi.hu.
Az új program keretében a feleslegessé vált kenyérfélékből, köztük bagettekből crostinit (pirítós) és kenyérpudingot készítenek a boltokban.
A tescós termékek közül a pékáruknál keletkezik a legjelentősebb felesleg, ha beválik a program, akkor az eddiginél 40 százalékkal kevesebb megy pocsékba. Gordon Gafa, a brit Tesco pékárukért felelős vezetője szerint a megmaradt, kissé kiszáradt pékáruk jó alapanyagok a crostinikhez és kenyérpudingokhoz. A boltlánc szerinte egyébként is ösztönzi arra a vásárlókat, hogy ne pazaroljanak.

Nagy-Britanniában 2015-ben az élelmiszer-hulladékok harmadát a kenyérfélék adták, napi egymillió vekni kenyér megy a szemétbe.
David Moon, a WARP (Waste and Resources Action Programme) hulladékkezelő program illetékese éppen ezért üdvözölte a tescós kezdeményezést.
Nemcsak a brit, hanem a magyar Tesco is igyekszik visszafogni az élelmiszer-pazarlást, és nem csak a kenyereknél. A magyar leánycég májusban közzétett jelentése szerint az elmúlt két évben 43 százalékkal csökkentette teljes élelmiszer-hulladékát, az emberi fogyasztásra alkalmas hulladéknak minősített élelmiszer-mennyiséget kétharmadával mérsékelte.