2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki

A francia–amerikai–magyar együttműködésben tervezett projekt jelentősen csökkentheti a végleges elhelyezésre kerülő atomhulladék mennyiségét.

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont lézerrendszerének felhasználásával, erről egyeztetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Toshiki Tajima, a University of California professzora, a TAE Technologies vállalat tudományos vezetője és Thierry Massard professzor, a francia Nukleáris Energia Bizottság tanácsadója kedden, Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy a nukleáris energia nélkülözhetetlen eleme a költséghatékony és környezetbarát energiamix kialakításának. Palkovics László kiemelte:

Magyarország érdeke, hogy az energia előállítása mellett hatékony megoldást találjon a keletkező nukleáris hulladék kezelésére is.

A szegedi ELI-ALPS kutatóközpont Fotó: MTI/Rosta Tibor

A véglegesen elhelyezésre kerülő hulladék mennyiségének csökkentésével a projekt elősegítheti a geológiai tárolók gazdaságosabb kihasználását, és a felezési idő csökkentésén keresztül tovább növelheti a tárolás biztonságát – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A magyar kormány a Szegedi Tudományegyetem által koordinált nemzeti kutatási programot 3,6 milliárd forinttal támogatja.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Joe Biden hozhatja el az atomenergia reneszánszát? Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam