2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Görögországban jó fogás a hulladék

200 eurót, vagyis kicsit több mint 60 ezer forintot kapnak havonta azok a halászok Görögországban, akik vállalják, hogy újrahasznosítják a hálójukba akadt szemetet ahelyett, hogy visszadobnák azt a vízbe.

Mivel egyre több a tengerben a műanyag, nem ritkán fordul elő, hogy a halászhálókban több a felszínre hozott műanyag, mint a hal. Ezen változtatna most egy új görög vállalkozás, az Enaleia, mely a havonta fizetett pénzzel próbálja motiválni a helyi halászokat, hogy segítsenek a tenger megtisztításában és megmentésében – írja az Euronews.

A cég alapítója, Lefterisz Arapakisz és csapata be is került az ENSZ környezetvédelmi szervezete által kiválasztott, a Föld Fiatal Bajnokai díj (Young Champions of the Earth) döntősei közé.

A cég már most komoly eredményeket ért el. Arapakisz szerint nem baj, ha a halászok csak a plusz pénz miatt állnak máshogy a kérdéshez, a lényeg a változás.

Fotó: pxhere.com

Miután összegyűjtötték a halászok hálójából kikerülő szemetet, az Enaleia külföldre szállítja azt, ahol különböző módon újrahasznosítják a hulladékot. A hálókból, kötelekből zoknikat, fürdőruhákat és más hasznos tárgyakat készítenek. A műanyagot is újra feldolgozzák egy erre szakosodott, helyi láncban.

Neked ajánljuk
Ingyenes lehet a veszélyes hulladék kezelése Célkeresztben Magyarország legnagyobb illegális szemétdombjai Gyötrő kérdések a gyűjtőedény felett 2020 – a szuperév Hófehér fuga vegyszer nélkül, házilag
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam