2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökodiktatúrában a kínaiak?

Aki Sanghajban nem a jó kukába teszi a szemetet, az július 1-jétől nemcsak pénzbírságra számíthat – ennél is nagyobb fenyegetést jelent, hogy büntetésül csökkenthetik a szabályszegők társadalmi kreditpontjait, amelyekkel az állam nyomon követi minden egyes polgárának társadalmi viselkedését.

Sanghaj nem csupán a világ legnépesebb, hanem legnagyobb kiterjedésű városa is. Hivatalos statisztikák szerint közel 25 ezer tonna szemetet gyűjtenek össze a városban naponta, és ebből legfeljebb 3,3 tonnát hasznosítanak újra. Ezen az állapoton akartak változtatni a városvezetők, ezért drákói szigorúságú törvényt hoztak – számol be a szeretlekmagyarország.hu.

Mostantól négy különböző színű kukába kell szétválogatni a szemetet: újrafelhasználható dolgokra, veszélyes hulladékokra, konyhai hulladékra és egyebekre. A dolog azonban ennél is bonyolultabb, mert külön kell választani a „száraz” és a „nedves” hulladékot is. A csirkecsontoknak például a „nedvesben” a helyük, míg a sertéscsontokra a „száraz” gyűjtő vár. 

Szelektív hulladékgyűjtők Sanghajban Fotó: Soctech/flickr.com

Az üvegeket csakis teljesen üresen és tisztára mosva dobhatják ki a sanghajiak, és ugyanez igaz a műanyag zacskókra. Vannak termékek, amelyeknek szétszerelése, feldarabolása is követelmény, mielőtt a kukába kerülnek. 

A Shine helyi hírportál szerint már a törvény életbelépése napján több száz rendőr kezdte meg a felszólítások, és ha kellett, a büntetések osztogatását. Egy szabálysértés a lakóknak 200 jüanba (8400 forintba) kerülhet, ami sokaknak súlyos terhet jelent.

Fotó: CGTN/youtube.com

De a társadalmi kreditpontok elvesztése jelenti az igazi fenyegetést: akinek alacsony a pontszáma, azt kizárhatják a legjobb munkahelyekről, gyermekei nem tanulhatnak magániskolákban. Szélsőséges esetekben nem szállhat repülőre, vagy akár a nyilvános helyekről is kitilthatják őket.

Nem véletlen, hogy a kínaiak egy része ökodiktatúrát emleget.

A szakirodalom „autoritárius környezetvédelemnek” titulálja a jelenséget. „Ilyenkor a környezettudatosság nem belülről fakad. Az emberek azért tesznek meg valamit, mert félnek a büntetéstől, nem pedig azért, mert megértették, hogy ezzel jobbat tesznek a környezetnek” – magyarázta a Guardiannek Geoffrey Chun-fung Chen szociológus, a szucsoui angol–kínai egyetem tanára.

Neked ajánljuk
Szeméttelepnek használta az erdőt, több év börtön várhat rá Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet Sok évtizede nyelik a halak a mikroműanyagot – akár egy harisnya kimosásától A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam