2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenki szabadulna tőle

Szeméteredet-vizsgáló bizottság alakult Kambodzsában szerdán, hogy kiderítse, honnan érkezhetett 83 konténernyi műanyaghulladék az egyik déli kikötőbe – és már eredménnyel is járt.

Az 1600 tonnányi szemét feladója az Egyesült Államok és Kanada volt – tudatta a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a konténerek 2018 őszén kezdtek érkezni az országba, de tartalmuk nem mérgező, és radioaktív sugárzástól sem kell tartani.

A bizottság feladata az is, hogy visszaküldesse a hulladékot azokba az országokba, amelyekből érkezett. A szóban forgó szemétből az Egyesült Államokba 70 konténernyit kell visszahajóztatni, Kanadába pedig a fennmaradt tizenhármat.

Kambodzsa kormánya a múlt héten jelentette be, hogy nem engedélyezi a műanyaghulladék importját. 

Sihanoukville kikötője Kambodzsában Fotó: Dmitry Makeev/Wikimedia Commons

Délkelet-Ázsiában a szemétimport azután vált jelentős problémává, hogy Kína – amely korábban a szállítmányok fő befogadója volt – az év elején tilalmat hirdetett csaknem az összes külföldi műanyaghulladék bevitelére. Ezután a szemétrakományok feladói a térség más országai felé fordultak, egyebek között Indonéziát, Malajziát, a Fülöp-szigeteket célozták meg, ám azok is hamarosan gátat szabtak az importnak.

Neked ajánljuk
Ahol kütyüink elfeledve hevernek – és mérgeznek Az vagy, amit nem eszel meg Bryan Adams az ócánpartok szennyezésére is fényt derít Az alma a nyerő Vízhiány és tömeges migráció
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam