2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka – derült ki a dán környezetvédelmi ügynökség által készített tanulmányból.

A műanyag eltömítette a madarak gyomrát, ami miatt éheztek. „A dán strandokon elhullva talált északi viharmadarak több mint 95 százalékának tetemében műanyagot találtunk” – közölte John Pedersen, a tanulmány szerzője.

Az Észak-tengeren és az Atlanti-óceán térségében élő viharmadarak a tenger felszínén kutatnak élelem után, ahol megmondhatatlan mennyiségű műanyaghulladék úszik.

„A madarak halásznak, és ha zsákmányhelyükön van egy kis műanyag, azt is lenyelik, és a műanyag felhalmozódik a gyomrukban” – idézte Pedersent a Ritzau dán hírügynökség. „A műanyagtól telítve érzik magukat, de mivel az nem élelem, elpusztulnak az éhségtől” – tette hozzá a kutató.

Fotó: JJ Harrison/Wikimedia Commons

A világ óceánjaiban, tengereiben úszó műanyaghulladék nagysága világszerte aggodalomra ad okot. Márciusban a Fülöp-szigeteki partoknál elpusztult egy bálna, amelynek gyomrában 40 kilogramm műanyag volt – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Az Európai Unió a közelmúltban megszavazta, hogy 2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket, szívószálat, evőeszközöket, fülpiszkálót, amelyek az Európai Bizottság becslése szerint az óceánokban úszó műanyaghulladék mintegy 70 százalékát teszik ki.

A műanyaghulladék egy részét megeszik a tengerben élő állatok, köztük a teknősbékák, fókák, bálnák, a tengeri madarak, valamint a halak és a kagylók is, amelyeket az ember is elfogyaszt.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam