Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az örök várost elborítja a szemét

Rómába évente legalább 20 millió turista érkezik, akiket a monumentális helyek, lélegzetelállító műalkotások és ízletes ételek mellett más is fogad: hulladékhegyek és az azokat dézsmáló patkányok, sirályok, éjszakánként vaddisznók.

Úgy tűnik, soha nem ér véget a szemétválság az olasz fővárosban: a probléma ugyanis nem új keletű, hanem már évtizedek óta fokozódik. Róma nehéz viszonya a szeméthez egy „nagy fekete lyukkal" kezdődött, amit a helybéliek Malagrotta hulladéklerakónak hívtak – írja az Origo.

Európa legnagyobb szemétlerakója harminc évig működött, amíg 2013-ban be nem zárták.

Azóta a városnak nincs megfelelő helye az évente felhalmozott 1,7 millió tonna szemét elhelyezésére és kezelésére, nincs tényleges újrahasznosítási stratégiája, ami egy eleddig megoldhatatlan vészhelyzethez vezetett.

Pedig az Openpolis Alapítvány jelentése szerint Róma évente több mint 597 eurót (mintegy 189 000 forintot) költ lakosonként a háztartási hulladék kezelésére, ami az országban messze a legmagasabb.

Az utcaszint felett még mindig lélegzetelállító az összkép Fotó:  pixabay.com

A legtöbb római szemetet a többi olasz régióba vagy külföldre szállítják, és mindössze a 40 százalékát gyűjtik szelektíven és hasznosítják újra. A fennmaradó félmillió tonna heteken át az utcákon hever.

A probléma miatt környezetvédelmi válságot hirdettek meg: megoldásként a tervek szerint fokozatosan kibővítik az egész városra a házhoz menő hulladékgyűjtést, és 2021-ig a hulladék újrahasznosításának arányát 70 százalékra emelik.

Neked ajánljuk
Darálóval veszi fel a harcot a lomokkal az FKF Nap mint nap, mit sem sejtve hintjük tele apró plasztikkal a világot Megtisztultak Velence csatornái A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam