2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire nem lehet jó a műanyag!

A Chesteri Egyetem kutatói kidolgoztak egy eljárást, melynek révén a háztartásokban keletkező műanyagszemetet hidrogénfejlesztésre, majd ezen keresztül hőtermelésre, illetve járműmeghajtásra lehet hasznosítani.

Külön öröm, hogy a hidrogénalapú meghajtás nem termel szén-dioxidot, hiszen szén nincs a reagáló anyagok között, a hidrogén pedig vízzé ég el – írja a Guardian alapján az Index.

Az eljárásban kohóban, 1000 Celsius-fokon olvasztják fel a műanyagot, amelynek anyagai gázok keverékére, köztük hidrogénre bomlanak el.

A technológia kereskedelmi alkalmazása először a Cheshire grófságban lévő Ellesmere Port egyik gyárában valósul meg. Az erőmű zárt rendszerében a képződő gázokat elvezetik, és hőt termelnek a segítségükkel.

A gyár tulajdonosa, a Peele Environmental cég illetékesei szerint a projekt 25 millió tonna szennyezett műanyag hulladék hasznosítását teszi lehetővé, amelyet más módon (a szennyeződés miatt) nem lehetne újrahasznosítani, így jó eséllyel a hulladéklerakókban vagy az óceánokban végeznék.

Alapanyagban nincs hiány... Fotó: Muntaka Chasant/Wikimedia Commons

A hasonló tervek azonban a múltban már többször kiváltották a környezetvédő csoportok kritikáját:

Igaz ugyanis, hogy a tiszta hidrogén elégetése nem termel önmagában üvegházhatású gázokat, de az előállítás során bizony termelődnek ilyenek – például a szén-dioxidnál is súlyosabban szennyező metán.

Az ígéretek szerint a chesire-i erőmű nem lesz környezetszennyezőbb, mint a létező gázerőművek, és a fűtőanyagot nem kell a földből bányászni, hiszen azt a műanyaghulladékból fejlesztik.

Neked ajánljuk
A Carlsberg és a Coca-Cola is papírcsomagolás felé kacsingat Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost Adjunk esélyt az anyagoknak Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam