2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy félresiklott kiútkeresés

A le nem bomló, egyszer használatos edények és evőeszközök száműzése a mindennapokból elkerülhetetlen, ha meg akarjuk állítani a feldolgozhatatlan hulladékokkal együtt járó természetkárosítást. Csakhogy a kapkodás és a nyerészkedés ezen a területen is felemás megoldásokat szülhet.

Nem környezetbarát, és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár – közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.

Lesújtó a kísérletek eredménye, amely a Test magazin augusztusi számában jelenik meg.

A többször használatosnak szánt 12 tesztelt bambuszpohár közül egyetlenegy ment át a teszten, négy esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebontható, nem terheli a környezetet, vagy nem tüntette fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy a bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen. A Stiftung Warentest aláhúzta, hogy a melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik.

A férfi ezen a bambuszpoháron biztosan nem csak a koffeinhiány miatt szomorú... Fotó: pxhere.com

Forró folyadék hatására azonban hét pohárnál azt találták, hogy a kioldódó melamin szintje meghaladta az EU-s egészségügyi határértéket. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt.

A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.

A legtöbb poháron ráadásul az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet, és újrahasznosítható. A Test magazin kiemelte, hogy ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nemcsak bambuszból, hanem műanyagból is állnak, és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam