2020. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha a lelki fröccs nem használ, jöhet a hideg sör

Úgy tűnik, a mediterrán országokban megtalálták, hogyan motiválják környezettudatosságra az embereket: ingyensör jár annak, aki összeszedi a szemetet.

Idén már negyedik alkalommal rukkolt elő egy figyelemre méltó és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ötlettel egy barcelonai szórakozóhely, amelynek dolgozói nemcsak arra törekszenek, hogy vendégeik jól érezzék magukat, és finom ételek kerüljenek a tányérjaikra, hanem a Föld jövőjét is szívükön viselik – írja az nlc.

Aki összeszed egy pohárnyit a tengerparton eldobált cigicsikkekből, azt meghívják egy hideg sörre.

A Tibu-Ron Castelldefels nevű bárnak nem ez az első környezetbarát lépése (teljes mértékben búcsút intettek például a műanyagnak, náluk nincs szívószál, eldobható pohár, tányér és evőeszköz), úgy tűnik azonban, hogy ez szólt a legnagyobbat.

Egy pohár hűsítő habért nem haboznak lehajolni Fotó: tibu-ron.com

Felhívásukban kiemelik, hogy egy homokban elnyomott cigaretta körülbelül háromliternyi tengervizet szennyez meg visszafordíthatatlanul. Nem ez azonban az egyetlen káros következménye a vízparti füstölgésnek és szemetelésnek, a tengerbe jutva ugyanis veszélybe sodorhatják az állatokat is, mert azok ennivalónak nézik, és elfogyasztják a csikkeket.

A cigarettákból a vízbe oldódó méreganyagok 5-20 év alatt bomlanak le, ennyi idő alatt pedig elképesztő károkat okozhatnak.

Olaszországban június első hetében minden el nem dobott műanyag palackért sörkupon járt egy világhírű sörmárka jóvoltából az óceánok hete keretében. A kezdeményezéssel arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy milyen nagy veszélyt jelentenek a tengerek és az óceánok élővilágára a meggondolatlanul eldobált műanyag palackok, amelyeknek többsége annak ellenére is a természetes vizek fenekén végzi, hogy ma már teljes mértékben újra lehetne hasznosítani őket.

Neked ajánljuk
Rekordméretű műanyagszennyezés és összefogás Banglades partjainál A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Megérkezett a BMW legújabb villanyautója Villámáradás követelt emberéleteket Indonéziában
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam