2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A betétdíj lehet a válasz a szemétkrízisre?

A Zero Waste Europe célja, hogy Európa elmozduljon egy körforgásos, hulladékmentes gazdaság irányába, ahol a legfőbb értéket az anyagok újrahasználata jelenti, az újrahasznosításra pedig csupán végső megoldásként tekintenek.

A betétdíjas rendszerben a termék megvásárlása során a fogyasztóra további járulékos költség (betétdíj) megfizetése hárul, kvázi biztosítékként, ami azonban megtérül a termék csomagolásának gyűjtőponton történő visszaváltása után – írja a Humusz.

A betétdíj visszatérítése az üres palackok visszaváltására sarkallja a vásárlót, melyek ezután újrahasználatra vagy újrahasznosításra kerülnek.

Ez a rendszer már több mint 40 országban sikeresen és eredményesen működik.

A Zero Waste Europe szerint kiemelten fontos, hogy az italkereskedelmi szektorban általános előírás legyen a betétdíjas rendszer alkalmazása, az újrahasználat kerüljön előtérbe az újratöltési (többutas) rendszer által, és terjedjen ki további szektorokra is, beleértve többek között a szállítás során használt csomagolóanyagokat.

Üvegvisszaváltó automata Nagy-Britanniában Fotó: Bidgee/Wikimedia Commons

Miért fontos a betétdíjas rendszer megvalósítása?

  • A betétdíjas rendszer által nagyobb arányban valósul meg a szelektív hulladékgyűjtés, ami Európában jelenleg kb. 90%-ot jelent.
  • A betétdíjas rendszer az egyik leghatékonyabb módszer, ami megakadályozza, hogy a műanyag hulladék az óceánokba és a környezetbe kerüljön.
  • Az egyszer használatos árucikkekre bevezetett betétdíjas rendszer mérföldkő az újrahasználat terén. A hulladékok kezelésének egyik alapelve, hogy az újrahasználat minden esetben előnyösebb az újrahasznosításnál.
  • Az újrahasználatot támogató betétdíjas rendszer jó lehetőség arra, hogy szembesüljünk életmódunk környezetre gyakorolt hatásával.
  • A betétdíjas rendszer megfelelő működése során az újratöltési (többutas) rendszer 50%-kal kevesebb CO2-kibocsátást eredményez, mint az egyszer használatos árucikkekre bevezetett betétdíjas rendszer.
  • A betétdíjas rendszer a jobb újrahasznosíthatóság érdekében elősegíti a környezetbarát tervezés (ökodizájn) fejlődését.

A Humusz oldalán megjelent írás a betétdíjas rendszer számos további előnyére mutat rá.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam