2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékért élelmet kínál egy indiai kávézó

„Éhes vagy, és nincs pénzed? Nem gond, hozz műanyaghulladékot, és ingyen kapsz enni” – mondta a kelet-indiai város polgármestere a kávézóról, amely a jövő hónapban nyílik Ambikapúrban.

Műanyaghulladékért élelmet kínál cserébe egy indiai kávézó. Az első indiai Hulladék kávézó egészséges élelmet fog biztosítani hajléktalanoknak és szegényeknek, valamint bátorítani fogja az embereket arra, hogy tartsák tisztán utcáikat – tette hozzá az MTI alapján Adzsaj Tirkej.

„Mindenkit szívesen látunk, aki műanyaghulladékot hoz. A kávézót főként nők fogják működtetni. Gőzerővel folynak az előkészületek” 

– mondta a polgármester a Reuters hírügynökség alapítványi szolgálata tudósítójának.
India számos államában már betiltották az egyszer használatos műanyagot, de az indiaiak így is 26 ezer tonna műanyaghulladékot termelnek naponta a kormány adatai szerint. A hulladékot gyakran az utcákra, csatornákba öntik.

A Garbage Café az első hulladékért élelmiszert kínáló vendéglátóhely Indiában Fotó: Oneindia Hindi/youtube.com

A Hulladék kávézóban egy kilogramm műanyagért egy curryt adnak rizzsel, lencsével és indiai kenyérrel – mondta a polgármester, aki szerint ennyi műanyaghulladék néhány óra alatt összegyűjthető. Fél kilogrammért egy reggeli kapható.

Az Ambikapúrban 2015-ben bevezetett hulladékgazdálkodás, amelyet nők működtetnek, akik házról házra járva gyűjtik be újrahasznosításra a műanyagot, a várost India egyik legtisztább településévé tette.

A város 2015-ben utat épített műanyagból, és 1,2 millió rúpiát keres havonta azzal, hogy a műanyaghulladékot és papírt eladja magántársaságoknak – közölte Tirkej.

Hasonló elgondolásból kiindulva idén egy északkelet-indiai iskolában ingyenes oktatást kezdtek biztosítani a diákoknak az általuk összegyűjtött műanyaghulladékért cserébe.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam