2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország sem akar többé szemétlerakó lenni

Amióta az Európai Unió kitűzte a hulladékfeldolgozási célszámokat, a tagállamok nagy elánnal igyekeznek eleget tenni a követelményeknek. Ez a helyzet Lengyelországban is, ahol felvirágzott a hulladékkereskedelem.

 A piac két részre oszlik, hivatalosra és illegálisra – ez utóbbi eredményeként Lengyelország a Nyugat PET-palack-kukája lett. Mondani sem kell, hogy ez az utóbbi okoz nagyobb fejfájást a varsói kormánynak – olyannyira, hogy már kezd elege lenni a törvénytelenül importált műanyagszemétből, amelynek nagy része az Egyesült Királyságból származik – számolt be a Magyar Nemzet.

Slawomir Mazurek környezetvédelmi miniszterhelyettes nemrégiben szigorú fellépést ígért a műanyaghulladék illegális importja és égetése ellen.

Mint mondta, Lengyelországban tíz legális hulladékégető mű van, ezekben energetikai jellegű hasznosítás folyik. A létesítmények a hazai „termést”, valamint a cseh, az olasz és a brit hivatalos importot kezelik, de mivel Lengyelországban nincs az egész szektort átfogó és kötelező hulladékgazdálkodási irányelv, széles körben elterjedtek az illegális égetők is. Ennek következtében tavaly májusban több mint hatvan illegális lerakóban keletkezett tűz.

PET-palack-gyűjtő konténer Lengyelországban Fotó: Mohylek/Wikimedia Commons

A műanyag kereskedelmével kapcsolatos konfliktusok és visszásságok akkor szaporodtak meg világszerte, amikor az eladdig legnagyobb feldolgozónak számító Kína 2018-ban jelentős szigorításokat vezetett be a műanyag importjára vonatkozóan. Azóta a helyébe lépő ázsiai országok sora ismerték fel, mekkora környezeti kárral járhat, ha a fejlett világ hulladékfeldolgozójának szerepébe kerülnek, és Amerikát, Kanadát, illetve Nyugat-Európát komoly kihívás elé állítva sorra adják fel a kétes értékű üzletet.

Neked ajánljuk
Az óceánokban lévő szemét tíz százaléka a halászatból származik A Meki is nekimegy a szemétnek Vége a korlátlan ételfogyasztásnak Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam