Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vészmadaraknak lett igazuk...

Amitől már régóta tartottunk, beigazolódott – a lenyelt műanyag igazolt károkat idéz elő a tengeri madarak szervezetében.

A Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének (IMAS) szakemberei az Ausztráliától keletre fekvő Lord Howe-sziget barna vészmadaraitól (Ardenna carneipes) begyűjtött vérmintákat elemeztek. A mérsékelten fenyegetett faj populációja zsugorodik Ausztráliában.

„A műanyaghulladék lenyelése közrejátszik ebben a csökkenésben, de hogy milyen módon van hatással a madarakra, arról eddig nem sokat tudtunk” – mondta Jennifer Lavers, az IMAS munkatársa, az Environmental Science and Technology című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A kutatók csökkent kalciumszintet mutattak ki azoknak a madarakban a vérében, amelyek műanyagot ettek. Ezeknek az állatoknak a testtömege is alacsonyabb volt, valamint a szárnyuk, a fejük és a csőrük hossza is eltért a többiekétől.

Egészséges barna vészmadár Fotó: patrickkavanagh/Wikimedia Commons

„A műanyag jelenléte a szervezetben negatív hatással van a madaraknál a vese működésére, a húgysav magasabb koncentrációját eredményezi, emellett a koleszterinre és az enzimekre is hatással van” – magyarázta Lavers.

„A műanyag mérgező. Ha egyszer a szervezetbe kerül, a benne lévő méreganyagok beszivárognak az állat véráramába, és neurológiai, viselkedési, valamint szaporodási problémákhoz vezetnek, illetve szélsőséges esetben az egyed halálát okozhatják” – írták a kutatók a tanulmányban.

Neked ajánljuk
Egy újonnan felfedezett rákfajban is mikroműanyagot találtak Megkerült a hiányzó óceáni hulladék Megérkezett az első fekete gólya Gemencbe Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam