Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy szebb sorsra érdemes tenger újabb szomorú rekordja

A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában – állapította meg a francia tengerkutató intézet (Ifremer) hosszú távú tanulmánya.

A bresti székhelyű Ifremer 1994 és 2017 között végzett nagyszabású kutatásokat a Lyoni-öbölben és Korzika keleti partjainál.

„Noha évről évre változik a szemét mennyisége a Földközi-tengeren, 2009 óta mégis növekedés mutatható ki, főként a műanyag zacskók és palackok, az élelmiszer-csomagolások, fémdobozok, halászhálók és kötelek szennyezik a tengert”.

A 90-es években négyzet-kilométerenként nagyjából 100 darab szemét lebegett a vízen. 2012 óta a szemétsűrűség már 200 darab körül mozgott, a maximumot, majdnem 300-at 2015-ben érte el – mondta Olivia Gérigny, az intézet munkatársa, a Marine Pollution Bulletin szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Fotó: libreshot.com

„A Földközi-tenger Európa legszennyezettebb tengere. Hasonló kutatás az Északi-tengeren négyzet-kilométerenként évente kevesebb mint 50 darab szemetet mutatott ki” – tette hozzá Gérigny.

A szemét két helyen gyűlt össze leginkább, Marseille közelében és Korzika északkeleti partjainál. A műanyag a szemét több mint 60 százalékát teszi ki. A kutató szerint a növekedés oka egyrészt a műanyaggyártás fokozódása, másrészt a rendszeresebb mérések.

Neked ajánljuk
Darálóval veszi fel a harcot a lomokkal az FKF Nap mint nap, mit sem sejtve hintjük tele apró plasztikkal a világot Megtisztultak Velence csatornái Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: librarius.hu
Vissza
Hírfolyam