Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos ökológiai katasztrófa fenyeget Oroszországban

Olyan környezetvédelmi tragédiát okozhat egy elhagyott vegyi üzem Szibériában, amilyenre a csernobili atomerőmű 1986-os balesete óta nem volt példa – állítja Szvetlana Radionova, az orosz állami környezetvédelmi ügynökség, a Roszpriodnadzor vezetője.

Ha nem hoznak sürgős intézkedéseket ezek elkerülésére, akkor hamarosan tanúi lehetünk a katasztrófának. Az irkutszki régióban lévő Uszoljehimprom vegyi gyárban klórt és más anyagokat állítottak elő 2017-ig, a vállalat csődjéig – írja a Izvesztyija orosz napilap alapján a Napi.hu.

Az üzem azóta elhagyottan áll, annak ellenére, hogy továbbra is a legkülönbözőbb mérgező anyagok találhatók felhalmozva a területén.

Radionova nemrégiben személyesen is felkereste a telephelyet, ahol egyebek mellett olajhulladékkal töltött kutakat talált. Ezek felrobbanhatnak, és tartalmuk eljuthat az Angarába, Szibéria legnagyobb folyójába. Az üzem területe már most egy környezetvédelmi katasztrófa színhelye – fogalmazott a környezetvédelmi hivatal vezetője.

Forrás: Россия 24/youtube.com

„Most azonnal tenni kell ellene valamit, vagy egy ökológiai Csernobilt kapunk a nyakunkba. Senki sem tudja pontosan, mi minden van ebben az üzemben” – tette hozzá figyelmeztetéséhez, megjegyezve, hogy hatalmas mennyiségű higannyal szennyezett anyagot látott. Radionova szerint a félig lerombolt állapotban lévő üzem hanyag tulajdonosai kiszorították az utolsó megszerezhető bevételt és profitot is a létesítményből, majd egyszerűen hátrahagyták.

Neked ajánljuk
A lomok egyelőre maradnak az otthonokban A műanyagszennyezés nem játék Káros lufik helyett zöld lombbal ünnepelnek Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam