2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy 18 éves gyerek adhat választ a mikroplasztikkal kapcsolatos kihívásokra

A Google 2011 óta hirdeti meg tudományos versenyét, a Google Science Fairt, amelyen 13 és 18 év közötti diákok indulhatnak a saját kísérleteikkel és azok eredményeivel.

Az idei győztes Fionn Ferreira, egy 18 éves ír fiú lett egy olyan ötlettel, amely azzal foglalkozott, hogy hogyan lehetne eltávolítani a vízből a mikroműanyagot, amelyet a klasszikus víztisztító berendezések nem szűrnek ki a szennyvízkezelés során – írja a Forbes alapján az Index.

Ferreira olaj és magnetitásvány-por keverékével csinált ferrofluidot, ami összetapadt a műanyaggal, majd egy mágnessel ki lehetett vonzani a vízből.

Ezer teszt után 87 százalékos eredményességet hozott a módszer. Ferreira reméli, hogy ezt ipari méretben is tudják majd használni a szennyvízkezelési eljárásokban.

Ferreira fiatal kora ellenére kurátor a Schull Planetáriumban, három nyelven beszél folyékonyan, már 12 tudományos versenyt nyert, trombitán játszik, és a világ egyik legrangosabb tudományegyeteme, az amerikai MIT egy kisbolygót nevezett el róla.

Fotó: Fionn Ferreira/youtube.com
Neked ajánljuk
Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában A műanyagokat lebontó mikrobákat fejlesztő Poliloop lett az év magyar startupja Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam