2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van kiút a szelektív hulladékgyűjtés útvesztőjéből?

Napjainkban számos olyan kezdeményezés lát napvilágot, amelynek elkötelezett célja ökológiai lábnyomunk csökkentése. Bár a szelektív hulladékgyűjtés alapvető lépésnek tűnhet a fenntarthatóság felé, az itthoni statisztikákat elnézve bőven van még hova fejlődnünk.

A zöldebb mindennapokhoz Hankó Gergelytől, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetőjétől kért segítő tippeket a Mizse természetes ásványvíz.

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2014 óta elkülönítetten kell gyűjteni a háztartási hulladékot, és már házhoz jönnek a szelektív gyűjtők is, a statisztikák szerint a 2017-ben keletkezett műanyag csomagolások újrahasznosítási aránya mindösszesen 32% volt. A maradék – közel 70% – lerakón, hulladékégetőben vagy a természetben végzi, ahol több száz év alatt bomlik le, vagyis csak darabolódik.

Pedig az általunk kidobásra ítélt csomagolóanyagok, palackok, dobozok szelektív gyűjtése sok erőforrást kímélhet meg.

Fotó: Tony Webster/flickr.com

Palackból pulóver

A polietilén-tereftalát, vagyis a PET – amiből az italos palackok szinte mindegyike és a mosó-/tisztítószeres flakonok egy része készül – kifejezetten jól feldolgozható újrahasznosításhoz. A kidobott PET-palackok jelentős részéből alacsonyabb feldolgozottságot igénylő termékek, így például műanyag szőnyeg, pántszalag, geotextília, plüssjátékok belső tömése, illetve polárpulóverek készülnek. 

Ugyanakkor a hogyan sem mellékes: kézzel préselve kétszer, laposra taposva háromszor több PET-palack fér a kukába.

Előfordul, hogy a kukásautóval 80 százalékban levegőt szállítanak: a raktérbe tömörítés nélkül 900 kg palack fér el, míg kilapítva 3000 kg.

Egyre több nagyvállalat tesz azért, hogy csökkentse környezetterhelését. A Mizse természetes ásványvíz amellett, hogy környezetbarát PET-palackot használ, ami 20%-kal kevesebb helyet foglal a raktárban és a raklapon, edukációs jelleggel elsőként helyezett el „zöld üzeneteket” a flakonok címkéin is, ezzel elősegítve helyes gyűjtésüket: Le a kupakkal! Üresen dobd ki! Taposd laposra! Ne szemetelj, szelektálj! Hasznosítsd újra!

Neked ajánljuk
Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola A műanyagok felé fordul az olajipar Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: mizseviz.hu
Vissza
Hírfolyam