2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb paradicsom vált a tengernyi plasztik áldozatává

Elöntötte a műanyagszemét az UNESCO világörökség részét képező, Új-Zélandhoz tartozó Henderson-szigetet, ahol hat tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze két hét alatt.

„Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból, Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak” – idézi az MTI alapján Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológust az Index, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett a 10 kilométer hosszú, 5 kilométer széles Henderson-szigetre.

Harminc évvel később az óceáni áramlat már műanyag törmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, ahol a Földön immár az egyik legmagasabb a műanyagszennyezés koncentrációja.

A Csendes-óceán közepén, Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairn-szigetekhez tartozó korallzátonyt páratlan tisztasága és gazdag ökoszisztémája miatt az UNESCO 1988-ban vette fel a világörökségi listára Fotó: Pacific Biodiversity Information Forum/Wikimedia Commons

A lakatlan Henderson-sziget a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el, ez a hatalmas körkörös óceáni áramlat az óramutató járásával ellentétesen mozog Ausztrália keleti partjai és Dél-Amerika nyugati partjai között, és most a világ minden tájékáról sodorja ide az élővilágot veszélyeztető műanyaghulladékot.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam