Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyvíz gyilkolja a korallokat

A szennyvíznek még a tengervizek felmelegedésénél is nagyobb szerepe van a korallok pusztulásában – derül ki egy új amerikai kutatásból. Brian Lapointe floridai tengerbiológus és kutatótársai három évtizedes adatsor alapján vizsgálták meg a Karib-tenger egyik korallzátonyát, valamint a környékbeli tengervíz összetételét.

Vizsgálatuk kimutatta, hogy 1984 és 2014 között a térségben a korall-lefedettség 33 százalékról 6 százalékra esett, ugyanakkor nem a globális felmelegedés előrehaladtával párhuzamosan vált egyre jelentősebbé a csökkenés, hanem a nyolcvanas és a kilencvenes években is volt kiugróan magas korallpusztulás.

A nitrogén csökkenti a korallokkal szimbiózisban élő algák szervezetében a foszfor mennyiségét, ami sejtszintű éhezéshez, vagyis előbb-utóbb pusztuláshoz vezet Fotó: shutterstock.com

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szennyvíz és a termőföldekből kimosott trágya már a tengervíz felmelegedése előtt hatalmas kárt tett a korallokban. A vízbe jutott szennyezés ugyanis megnövelte a korallok élőhelyének nitrogéntartalmát, ami első körben a korallokkal szimbiózisban élő algák, majd végső soron a korallok pusztulásához vezetett.

Neked ajánljuk
A természet is megsínyli a koronavírust A magyar vizekben is egyre több a mikroműanyag A víz nekünk – Rajzpályázat 1–12. osztályoknak Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet Tarol a Volkswagen e-Up!
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam