2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfeketedett halakat fognak ki a Földközi-tengerből

A térségben egyre súlyosabb és ijesztőbb méreteket ölt a a víz szennyezettsége. Tunéziában kifejezetten nagy a baj. „Alig maradt mára hal, az a kevés pedig, amit ki lehet fogni, mocskos. Ha felnyitod a kopoltyúját, láthatod, hogy belül fekete” – nyilatkozta egy lakos a The Guardian kérdésére Tunisz egyik tengerparti negyedében. 

Egy másik helyi arról panaszkodik, nem szívesen engedi be a gyermekét a vízbe az adott partszakaszon, noha amikor ő volt gyerek, az számított a legjobb strandnak a környéken. 

Tunéziai környezetvédők a szennyvíztisztítóba kerülés előtt és után is tesztelték a szennyvizet, nagy különbséget azonban nem találtak a vízminőségben Fotó: Shutterstock

A tengervíz szennyezettségéért elsősorban a nehézipar a felelős: a tunéziai ipari szennyvíz mindössze egynegyedét tisztítják meg, a többi egyszerűen beleömlik a természetes vizekbe. Egy helyi környezetvédelmi szervezet nagy mennyiségű nitrátot és foszfátot, valamint egészségre káros baktériumokat is talált a vízben.

Tunisz mellett más nagyvárosok, többek között Szfaksz és Kábesz partvidéke is érintett.

Neked ajánljuk
Veszélyes hulladék okozott ökológiai katasztrófát Szlovákiában Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő Víz van a Jupiter légkörében Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam