2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szokatlan módon harcol a maradék ellen egy vendéglő

Az egyik csehországi vendéglő tulajdonosa megelégelte, hogy vendégei több ennivalót rendelnek, mint amennyit el tudnak fogyasztani, így kilószám megy a maradék pocsékba. Durván lépett fel ügyfeleivel szemben, és sikerrel járt.

Az élelmiszerek pazarlása komoly gondja a háztartásoknak, az áruházaknak, az éttermeknek és a vendéglőknek Csehországban is. Az embereket általában zavarja, hogy ennivalót dobnak ki, ám nem sokan tesznek ez ellen valamit. 

Naponta 5-10 kilogramm élelmiszer-maradékot dobunk ki – mondta a Radio Praha által megszólaltatott Petr, az egyik litvinovi vendéglő pincére. A legtöbbször zöldségeket, amelyeket a köretekhez rendeltek a vendégek. Ha nem kapnak ilyen köretet, akkor panaszkodnak, ha viszont kapnak, akkor sokszor csak beletúrnak, és otthagyják a nagy részét.

Fotó: Pixabay

A kisebb településeken lévő vendéglők oda tudják adni a maradékot a helyieknek, akik feletetik azt az állataikkal, ám a legtöbb megmaradt élelmiszer a kukába kerül. A Prágától északnyugatra lévő Louny egyik vendéglőse megelégelte ezt a helyzetet, és szigorú intézkedést vezetett be.

Aki meghagyja a megrendelt köretet, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához.

A vendéglátóipari egység kőkemény tulajdonosa, Jan Kristina Trojánková észszerűnek tartja döntését. Meglepő módon a vendégek jól fogadták, hogy bírsággal fenyegetik őket, ha pazarolnak. Az abszurdra nyitott cseh humorral reagálnak a keménységre, és ami azt illeti,

a változásnak megvan a pozitív hatása. 

A tulajdonos beszámolója szerint, amióta bevezették a maradékbírságot, alig-alig dobnak ki valamit.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit és a karfiolt? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam