2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemét és fekália veszélyezteti az Adriai-tengert

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is le kellett zárni a fürdőzők elől az Adriai-tenger egyes partszakaszait fekáliaszennyezés miatt. A helyzet a hajók számának növekedésével egyre csak rosszabb – idézi a Magyar Hang az Index.hr cikkét.

Csak július második felében két helyen, Dubrovniknál és Kastelánál is azt tapasztalták, hogy szennyvizet öntenek a tengerbe. Nemrég Braè szigeténél az egyik horvát hajóskapitány arra lett figyelmes, hogy a lehorgonyzott hajókról egyenesen a vízbe zúdítják az emberi ürüléket.

Az esetek nem elszigeteltek, a horvát környezetvédelmi felügyelet nemrégiben jelzéseket tett ki a Dubrovniktól alig 7 kilométerre fekvő Koloèep partján, amellyel megtiltották a fürdőzést – olvasható a portálon.

A Dubrovniki Egyetem tengerészeti tanszékének vezetője szerint szabályozni kellene a hajó- és jachtforgalmat, ahogy más országokban teszik.

Dubrovnik kikötőjében horgonyzó hajók Fotó: Pixabay

Nem szerencsés az sem, hogy bár a horvát szabályozás úgy szól, hogy szennyvizet csak a nyílt vízbe szabad üríteni, a kikötőkbe nem, pontosan nem definiálták, mit is jelent a nyílt víz.

Legalább ennyire fontos, hogy a fekália ugyan biológiailag lebomlik, a kórokozók pedig elpusztulnak, de ehhez is időre van szükség.

Sok a műanyaghulladék is

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a Földközi-tenger és a Kelta-tenger után az Adriában található a legtöbb műanyaghulladék egész Európában. Ennek oka elsősorban az, hogy az Adriai-tenger kicsi, sekély és félig zárt. Az áramlatok és viharok által besodort szemét általában ott is marad.

Az adriai szennyezés már nemcsak a turizmust, hanem helyiek egészségét is veszélyezteti.

Neked ajánljuk
Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: magyarhang.org
Vissza
Hírfolyam