2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtisztítják a szovjet szennytől az esztergomi Strázsa-hegyet

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) 591 millió forintos költséggel megtisztítja a korábban itt állomásozó szovjet harckocsizók üzemanyag- és nehézfém-szennyeződésétől az esztergomi Strázsa-hegyet, mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden esztergomi sajtótájékoztatóján.

Az 1997-ben alapított Duna–Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike, a fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a Börzsöny hegység nagyobb részén, a Duna és az Ipoly folyók között helyezkedik el.

A 2,7 hektáros, most megtisztítandó terület ivóvízbázisok közelében, kiemelten érzékeny területen található. A DINPI strázsa-hegyi bemutatóközpontja melletti négy tavat harckocsiúsztatónak használták, ott az iszapban fémeket is kimutattak, mondta Füri András, a nemzeti park igazgatója.

A munkálatokban az üzemanyag-tárolónál a szennyezett földet kitermelik, a tavakban lévő szennyezett iszapot pedig szikkasztás után ártalmatlanítják. A beavatkozás előtt a halakat, kétéltűeket, hüllőket ideiglenes élőhelyre telepítik át Fotó: DINPI

A tavak kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek. A volt üzemanyag-tárolónál a betonlétesítmények bontását is elvégzik, itt 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot.

A területet már a Monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt, 1956-tól a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. Miután a terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit Fotó: DINPI

Miután 1991-ben kivonultak Magyarországról az orosz csapatok, az országos környezeti kármentesítési programban 1996-ban 30 ezer szennyezett helyszínt azonosítottak. Az ártalmatlanítás költségét ezermilliárd forintra becsülték, és harmincéves időtartammal számoltak.

Az állami felelősségvállalási körben eddig 582 helyszínt tisztítottak meg. A kormány a feladatra évente 10 és 20 milliárd forint közötti összeget költ, a forrás 2010 óta kétszeresére bővült.

Neked ajánljuk
Egy Föld (rövidfilm) Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Reményt hozó műalkotások az óceántól eltérített műanyagokból
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam