2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovákia betiltja az egyszer használatos műanyag eszközöket

Szerdán jóváhagyta a szlovák kormány a környezetvédelmi minisztérium javaslatát az egyszer használatos műanyag eszközök betiltásáról.

2021-től lép érvénybe a tiltás, amely érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, továbbá az oxodegradálódó műanyagokat, mert ezek mikroműanyagokra bomlanak, amivel szennyezik a környezetet – írja a Parameter alapján az Index.

Az új intézkedések között szerepel, hogy az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet tilos lesz elégetni. Illetéket rónak ki a gyártókra is.

A könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, amelyeknek a termékét nehéz újra feldolgozni.

Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére ösztönzi a gyártókat, hogy mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

Az elmúlt három évben Szlovákia számos lépést tett a felesleges műanyagok elleni küzdelemben. Fizetőssé tették a műanyag szatyrokat az üzletekben, és Közép-Európában elsőként vezetik be a PET-palackok visszaváltási rendszerét. A szlovák környezetvédelmi tárca jelenleg azon dolgozik, hogy külön támogatást kapjanak a csomagolásmentes üzletek.

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa májusban fogadta el az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltást, amely 2021-től lép életbe, és többek között az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat, lufipálcákat és fültisztító pálcikákat érinti majd. 

Neked ajánljuk
A világ óceánjainak civilizációtól eldugott, legtávolabbi zugaiban is jelen van a műanyag A benépesült élettel a Csendes-óceán északi szemétszigete Szuperférgekkel bontanák le a műanyagot ausztrál kutatók A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam