2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovákia betiltja az egyszer használatos műanyag eszközöket

Szerdán jóváhagyta a szlovák kormány a környezetvédelmi minisztérium javaslatát az egyszer használatos műanyag eszközök betiltásáról.

2021-től lép érvénybe a tiltás, amely érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, továbbá az oxodegradálódó műanyagokat, mert ezek mikroműanyagokra bomlanak, amivel szennyezik a környezetet – írja a Parameter alapján az Index.

Az új intézkedések között szerepel, hogy az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet tilos lesz elégetni. Illetéket rónak ki a gyártókra is.

A könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, amelyeknek a termékét nehéz újra feldolgozni.

Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére ösztönzi a gyártókat, hogy mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

Az elmúlt három évben Szlovákia számos lépést tett a felesleges műanyagok elleni küzdelemben. Fizetőssé tették a műanyag szatyrokat az üzletekben, és Közép-Európában elsőként vezetik be a PET-palackok visszaváltási rendszerét. A szlovák környezetvédelmi tárca jelenleg azon dolgozik, hogy külön támogatást kapjanak a csomagolásmentes üzletek.

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa májusban fogadta el az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltást, amely 2021-től lép életbe, és többek között az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat, lufipálcákat és fültisztító pálcikákat érinti majd. 

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam