2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legmagasabb, de nem a legtisztább – megelégelték a szemetelést a Csomolungmán

A nepáli hatóságok betiltották az egyszer használatos műanyagokat az Everest régióban, hogy csökkentsék a hegymászók által hátrahagyott szemetet.

A tilalom a nepáli Khumbu Pasang Lhamu közigazgatási területén 2020 januárjától lép életbe – ismertette a döntést a BBC News szerdán. Egy helyi illetékes szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy a Csomolungma és környéke hosszú távon tiszta maradhasson – írja az MTI.

A nepáli tartományban minden 30 mikronnál vékonyabb falú műanyag palackot és más műanyagot betiltanak. A tilalmat megszegők büntetéséről azonban egyelőre nem adtak ki tájékoztatást.

A túrákat szervező vállalkozások, a légitársaságok és a Nepáli Hegymászó Szövetség együttműködik a hatóságokkal a tilalom betartásában. Khumbu Pasang Lhamuba évente tízezerszámra érkeznek a turisták, a kormány pedig igyekszik egyre több lépést tenni azért, hogy csökkentse az idegenforgalom káros hatásait a térségben.

Az alaptábor a Csomolungmán  Fotó: Gunther Hagleitner/Wikimedia Commons

Augusztusban egy tanácsadó testület arra tett javaslatot, hogy a Csomolungmára induló hegymászóknak csak tapasztalt hegyi vezetőkkel lehessen útnak indulni, és mielőtt a világ legmagasabb csúcsával próbálkoznának, először egy legalább 6500 méter magas nepáli hegycsúcsot kelljen megmászniuk.

A 2019-es mászási szezonban rekordszámú, 885 hegymászó próbált feljutni a Csomolungmára, a csúcsra indulók közül 11 ember halt meg vagy tűnt el. A rekordméretű tömeg a hátrahagyott hulladék mennyiségében is csúcsot döntött – a helyi hatóságok a közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a Csomolungmáról.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam