2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A skandináv országok sem ülhetnek karba tett kézzel

Az EU módosított újrahasznosítási célkitűzéseinek eléréséhez a skandináv országoknak jelentősen növelniük kell az újrahasznosítást – annak ellenére, hogy Európa legfejlettebb és legalaposabban kidolgozott hulladékgazdálkodási rendszerei közül több ebben a térségben található.

A skandináv országok Eurostat felé bejelentett újrahasznosítási rátáját vizsgálva kiderült, hogy 16–32% közötti növekedésre van szükség ahhoz, hogy az új EU-célkitűzést, a 65 százalékot 2035-re teljesíteni lehessen – írja az Eunomia alapján a Humusz Szövetség.

A  skandináv tanács hulladékügyi csoportja által megrendelt vizsgálat arra jutott, hogy 

a működő eljárások ellenére jelentős változtatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a régió teljesítse az EU célkitűzéseit.

Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország és Izland hulladékkezelési politikájának részletes elemzéséből kiderült, hogy az újrahasznosítási ráták alakulására pozitív hatással volt a fémdobozok betéti rendszerének és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek bevezetése, valamint az éghető és a biológiailag lebomló hulladék lerakásának tilalma.

Svéd hulladékgyűjtő sziget Fotó: Szary Wilk/Wikimedia Commons

A felmérésből azonban az is látszik, hogy a meglévő sikerek ellenére valamennyi régiós országnak jelentős változtatásokat kell eszközölnie ahhoz, hogy az EU átdolgozott hulladékirányelveinek célkitűzéseit teljesíteni tudják. Különösen az égetés (és Izlandon a hulladéklerakás) felől kell jelentős elmozdulást elérni az újrahasznosítás felé. A jelentés ehhez több változtatást is javasol:

a főbb lépések között szerepel a háztartásokat és vállalkozásokat célzó, újrahasznosítási célt szolgáló hulladékgyűjtési rendszer lefedettségének növelése csakúgy, mint a hulladékgazdálkodási politikák reformja, hogy további adózási intézkedések lehetőségeit is kihasználják.

Ezeket a lépéseket új (biohulladék- és újrahasznosítási) infrastruktúra kiépítése támogatná, valamint az emberek magatartását befolyásoló intézkedések szélesebb köre. 

Neked ajánljuk
Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa Ez a pápai család a portájukon túl is lépett a szemét ellen Sosem látott szinteket ér el az elektromos hulladék mennyisége Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam