Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékgazdálkodás helyett erőforrás-gazdálkodás

A Humusz Szövetség szerint a körforgásos gazdaság megvalósításához a hulladékkal kapcsolatos gondolkodásunk átalakítására, egy új hulladékhierarchiára van szükség. 

Az Európai Unió irányelvében is megjelenő hulladékhierarchiában meghatározott rangsor –  a megelőzés, újrahasználatra való előkészítés, újrafeldolgozás, egyéb hasznosítás (például energetikai hasznosítás), valamint ártalmatlanítás lépéseivel –  jó eszköznek bizonyult a modern hulladékgazdálkodás kereteinek kialakításához.

De mára a körforgásos gazdaság megteremtésének igényével már nem csupán a hulladék biztonságos ártalmatlanítása a fő cél, hanem az is, hogy erőforrásaink értékét megőrizzük a gazdaságban az új generációk számára. 

Ennek szellemében készítette el a Zero Waste Europe a Nulla hulladék hierarchiát a Zero Waste International Alliance (Nulla Hulladék Nemzetközi Szövetség) szövetség tagjaként, a szövetséggel együttműködésben:

Fotó: humusz.hu

Ahogy a diagramon látható, a nulla hulladék hierarchia az EU hulladékhierarchiájától csak az alsó és felső szinteken különbözik, miközben a középső, újrafelhasználást előkészítő, illetve újrahasznosítási szintek megmaradnak.

Az értékmegőrzés tulajdonképpen azt jelenti, hogy olyan termékeket és csomagolást állítunk elő, amelyek tovább maradnak a gazdaságban, nem hulladékként, hanem anyagok és termékek formájában.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy miközben a jelenlegi hulladékhierarchia mérföldköve az újrahasznosítás, a javasolt nulla hulladék hierarchia mérföldköve az értékmegőrzés azáltal, hogy egészen egyszerűen „kitervezzük” a hulladékot a rendszerből.

A hierarchia további szintjein új megközelítést javaslunk a hulladék ártalmatlanítására, amely az Európában jelenleg zajló erőforrás-gazdálkodási átmenethez és az energiaforrások szén-dioxid-mentesítési átmenetéhez következetesen illeszkedik. 

Neked ajánljuk
Darálóval veszi fel a harcot a lomokkal az FKF Nap mint nap, mit sem sejtve hintjük tele apró plasztikkal a világot Megtisztultak Velence csatornái Az államfő húsvéti üzenete: A türelem életeket ment! Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam